Italienska Klassiker

Italiensk mat förknippas kanske främst med pasta och pizza och italienarna äter mest pasta i världen. Men det italienska köket har så mycket mer att erbjuda – antipasti, primi, secondi, contorni och dolci.

I Italienska klassiker varvas välbekanta recept med kul kuriosa. Visste du till exempel att svartpepparn i pasta alla carbonara – eller kolarhustruns pasta – sägs symbolisera koldammet som kolaren drog med sig hem? Eller att carpaccion kom till när en grevinna med dåliga blodvärden ordinerades av sin läkare att äta råbiff och varierade menyn med oxfilé i tunna skivor?

 

”I matens underbara värld finns det

rätter som man minns livet ut.”

 

Köp den redan idag på adlibris

Nedan är ett smakprov på ett recept från boken.

 

Salmoriglio

Det här är en klassisk sås till grillad fisk, som ursprungligen
kommer från Sicilien. Det finns också en röd variant,
där vattnet ersätts med 2 msk tomatpuré.
4–6 portioner

  • saften från 1 citron
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl extra jungfruolja
  • salt och peppar
  • 1 knippe finskuren bladpersilja eller färsk oregano

Vispa ihop citron, vitvinsvinäger och vitlök. Tillsätt olivoljan
under kraftig vispning till en homogen dressing.
Smaka av med salt och nymald peppar samt örterna.