Om Robert

Intro

Tidigt sjuttiotal i  Bolzano, norra Italien. Ute på bergssluttningarna går pappa Pietro och plockar vårens första maskrosblad. I farmor Maria´s kök puttrar ragun sedan flera timmar tillbaka, till pastan som blir kvällens måltid.

För Robert  väntar en riktig högtidsstund.

Han vet att det ligger en skatt längst ner i salladsskålen.

 

Det är ett av hans första matminnen. Hur de där bittra maskrosbladen och den ännu syrligare vinegretten som alltid serverades till, får smaklökarna att spritta till. Och hur han (jag..?)lite otåligt väntar tills salladen är uppäten för att äntligen få sin belöning…För där under all sallad, ligger en extra slurk vinegrett. Lycka..

 

”Läpparna var alldeles vita av syran när jag fick dricka upp den där slurken. Jag tyckte det smakade helt fantastiskt..!”

 

”För mig har det inte bara varit en resa tillbaka till minnena, utan också till kunskapen hos generationerna före mig…”

 

Enkel mat med fantastiska råvaror…

 

Snabbfakta

Robert Maglia -46 år, konsult och matlagare från Göteborg med förkärlek för den Italienska kokkonsten, utbildad kock och konditor.

Robert Maglia har ett fantastiskt kockliv så här långt med massor av utmärkelser, han har jobbat i toppskiktet i svensk gastronomi de senaste 15 åren med bla internationella tävlingar, matgästspel, produktutveckling, och föreläsningar runt om i världen. Ofta då tillsammans med sin kollega Leif Mannerström.

” Leif är en nära vän och har varit min mentor sedan 20 år tillbaka”

–      Vann silver i Öppna Nordiska Mästerskapen (EM) 2007, silver i svenska uttagningen till Bocuse d’or (VM) 2005 och 2007

–      Arbetat på Skandinaviska toppkrogar så som Bagatelle i Oslo, Saison i Köpenhamn och Divino i Stockholm.

Numera är Robert även författare. Tillsammans med Bo Hagström har han gett ut boken Italienska Desserter och nu även Italienska Klassiker som är den andra boken i en triologi som han skriver tillsammans med Bo Hagström.